Необхідність раціональної організації підземних мереж

Необходимость рациональной организации подземных  сетей

У зв’язку з неухильним зростанням матеріальних та культурних потреб населення, зі зростанням чисельності населення постійно збільшується потреба у воді, теплі, газі, електроенергії тощо.

Існуючі комунікації з пропускної спроможності неспроможна задовольнити ці потреби. Технічний стан цих комунікацій ще викликає необхідності їх заміни. Тому доводиться іноді укладати деякими вулицями, що вже мають водопровідні, газові та інші мережі, нові, додаткові мережі, паралельно існуючим. Кількість мереж таким чином на вулицях зростає.

З розвитком техніки з’являються нові види комунікацій. Виникають газопроводи, теплопроводи, кабелі-радіомовлення та телебачення. Усе це свідчить необхідність раціональної організації підземних мереж з урахуванням перспектив їх розвитку.

Укладання мереж під проїжджою частиною вдосконалених бруківок має бути дуже обмежене. Сучасні габарити тротуарів не дозволяють укласти під ними значну частину підземних мереж.
При великому розвитку інженерного обладнання міста необхідно включити у профіль вулиць спеціальні технічні смуги для розміщення під ними підземних прокладок та оформити ці смуги у вигляді поширених тротуарів та зелених смуг без дерев.

При початковому розвитку підземного господарства всі мережі вкладалися у землі індивідуально, окремо одна від одної. Поступово, зі зростанням кількості мереж та стисненням міських проїздів, постало питання про об’єднання різних комунікацій у колекторах, що займають відносно менше місця та полегшують експлуатаційне обслуговування мереж. В даний час серед фахівців є прихильники будівництва колекторів як основного способу раціональної організації підземного господарства. Ми вважаємо, що це питання має вирішуватись у кожному випадку на основі техніко-економічних розрахунків з урахуванням усіх умов експлуатації. Кожен вид укладання має власну сферу застосування. Важливо встановити всі фактори впливу та прийняти найбільш правильне рішення з погляду економіки, будівництва та експлуатації.

Значним злом для сучасного міста є необхідність відрита траншів на вулицях та проїздах для укладання чи ремонту підземних мереж. Сучасна техніка розробила ряд прийомів укладання труб і кабелів без розтину траншей, що дозволяють гнучкіше розмістити підземні мережі.

Comments are closed.